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Opinion and Declaratory ruling regarding state law governing the physical therapist’s 
performance of Outcome Assessment and Information Set (“OASIS” procedures and 
requirements by the Kentucky Board of Physical Therapy. 
 

I. Introduction. 
 
 The board has authorized this Opinion as an Opinion and Declaratory Ruling 
pursuant to KRS 13A.130(3) and KRS 13A.010(2)(b) as the agency with jurisdiction to 
interpret the statutes and regulations governing the practice of physical therapy in the 
Commonwealth of Kentucky.  The Board has been presented with an inquiry governing 
this topic, and has reviewed a previous Opinion and Declaratory Ruling on the OASIS 
procedures and requirements adopted June 17, 1999, which is hereby withdrawn for the 
reasons stated below.   
 
 The Health Care Financing Administration (“HCFA”) published a final rule 
January 25, 1999, in the Federal Register which requires home health care providers 
complete a comprehensive assessment for each patient, and that they incorporate the 
“Outcome and Assessment Information Set” (“OASIS”) into their comprehensive 
assessment process.  Additional information was required starting in about January, 
2010 in order for services to be initiated for Medicare patients in the home.  This 
included expanded sections on medications and pharmacology issues, including: 
reconciliation of medications from a facility to the home of the patient, and; identifying 
clinically significant medication issues which require notification of the patient’s 
physician within 24 hours, and; completed documentation as to the correct 
administration of the drug, and; identification of high risk drugs including drug education 
and patient/caregiver competence and compliance, and; completed documentation 
regarding the timing and dosages of oral, inhaled, or injectible medications. 



II. Analysis. 
 

 The initial assessment, including the drug regimen review, is required by HCFA 
to be performed by a registered nurse to determine the immediate care and support 
needs of the patients.  However, when the only required service for a patient is a 
therapy service, a physical therapist or speech-language pathologist may conduct the 
initial evaluation visit and is thus asked to complete the comprehensive assessment, 
including the drug regimen review.  HCFA also states that the same discipline that 
completed the initial OASIS need not be the same discipline to complete the 
comprehensive assessment. 
 
 Federal regulations, Subpart C, Section 484.55, mandate that certain health care 
practitioners, including physical therapists, in home health service settings perform the 
“drug regimen review” which is defined as follows: 
 
 A review of all medications the patient is currently using in order to identify any 
potential adverse effects and drug reactions, including ineffective drug therapy, 
significant side effects, significant drug interactions, duplicate drug therapy, and 
noncompliance with drug therapy. 
 

Scope of Practice of the Physical Therapist 
 
KRS 327.010(1) defines the practice of “physical therapy” as: 
 

"Physical therapy" means the use of selected knowledge and skills in 
planning, organizing and directing programs for the care of individuals 
whose ability to function is impaired or threatened by disease or injury, 
encompassing preventive measures, screening, tests in aid of diagnosis 
by a licensed doctor of medicine, osteopathy, dentistry, chiropractic or 
podiatry and evaluation and invasive or noninvasive procedures with 
emphasis on the skeletal system, neuromuscular and cardiopulmonary 
function, as it relates to physical therapy. Physical therapy includes 
screening or evaluations performed to determine the degree of impairment 
of relevant aspects such as, but not limited to, nerve and muscle function 
including subcutaneous bioelectrical potentials, motor development, 
functional capacity and respiratory or circulatory efficiency. Physical 
therapy also includes physical therapy treatment performed upon referral 
by a licensed doctor of medicine, osteopathy, dentistry, chiropractic or 
podiatry including, but not limited to, exercises for increasing or restoring 
strength, endurance, coordination and range of motion, stimuli to facilitate 
motor activity and learning, instruction in activities of daily living and the 
use of assistive devices and the application of physical agents to relieve 
pain or alter physiological status. The use of roentgen rays and radium for 
diagnostic or therapeutic purposes, the use of electricity for surgical 
purposes, including cauterization and colonic irrigations are not authorized 
under the term "physical therapy" as used in this chapter. 



 No where in the statutory definition of physical therapy, KRS 327.010(1), above, 
is anything mentioned about pharmacology at all.  With the above being considered, 
completion of the drug regimen review by the physical therapist has been questioned as 
to whether the completion of the drug regimen is within the scope of the practice of 
Physical Therapy as defined by KRS 327.010(1). 
 
 The Board is of the opinion that a licensed physical therapist may complete a 
drug regimen review as mandated by OASIS.  However, given the growing complexity 
of pharmaceutical management, physical therapists are advised to refer any questions 
in reconciliation to another professional as required by 201 KAR 222:053 Section 3 
which mandates that a physical therapist shall refer the patient to other professionals of 
services when the treatment or service is beyond the scope of his or her practice.” 
 
 The Board also reminds licensed physical therapists that under 201 KAR 22.053 
Section 6, the physical therapist must include “P.T.” as the “correct designation 
following the signature of the person who has entered the statement into the patient 
record” when the physical therapist completes that part of the OASIS documentation, 
including the drug regimen review. 
 

III. Conclusion 
 
 As the agency authorized by the Kentucky General Assembly to regulate the 
practice of physical therapy in this Commonwealth, the Board is empowered to interpret 
its statutes and regulations.  In summary, while a physical therapist may complete a 
drug regimen review as required on the OASIS, any questions from the patient should 
be referred to another health care professional as mandated by 201 KAR 222:053 
Section 3.   
 
      Sincerely yours, 
 

     Kentucky Board of Physical Therapy 
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